Hrnčekový koláč, ktorý si zamilujete. Jablkové koláče sú chutné a vynikajúce po celý rok. Nikdy nesklamú, väčšinou sú jednoduché a rýchle na prípravu.
Stačí, ak nastrúhame pár jabĺk , zmiešame ingrediencie v jednej miske a koláč je hotový. Môžete si ho vylepšiť podľa svojej chuti aj fantázie. To je to , čo ma baví, že sa nemusím prísne držať žiadnych regulí a nič nepokazím.
Čo na to:
hrnček 300 ml
- 1 hrnček hladká špaldová (hladká) múka
- 1/2 hrnčeka vlažného mlieka ( môže byť aj voda)
- 50 g roztopeného masla
- 1 ks väčšie vajce
- 1/2 hrnčeka trstinového (kryštálového) cukru
- 1/2 prášku do pečiva (používam Bio z DM drogérie)
- 4 polievkové lyžice kokosu (môžeme aj vynechať)
Jablková náplň:
- 4 - 6 ks jablko strednej veľkosti,
- 1 ks vanilínový cukor
- podľa chuti citrónová šťava
- trstinový (kryštálový) cukor ( nemusí byť)
- mletá škorica
- podľa chuti môžete (ale nemusíte) pridať tvaroh, mak, kúsky vlašských orechov, hrozienka alebo horkú čokoládu
Toto množstvo je vhodné na menší plech 25 x 18, ak máte väčší plech, nevystačí vám cesto. Pečte potom radšej z dvojnásobného množstva.
Cesto je také zvláštne, mala som strach, čo z toho vlastne bude, ale nakoniec ma koláčik milo prekvapil, je naozaj famózny.
Ako na to:
- Jablká nastrúhame a vytlačíme z nich šťavu. Pridáme citrónovú šťavu, cukor a škoricu podľa chuti. Plnka je vynikajúca s vlašskými orechmi, tvarohom alebo makom a hrozienkami, ktoré sme najskôr namočili do horúcej vody.
- Do misky pridáme hladkú špaldovú (hladkú) múku, vlažné mlieko alebo vodu, roztopené maslo, vajce, trstinový cukor a prášok do pečiva.
- Z pripravených surovín si vymiešame vláčne cesto. Do cesta môžeme pridať aj nastrúhaný kokos, ktorý cesto pekne prevonia a ochutí. Miesto kokosu môžeme vyskúšať aj mak alebo orechy.
- Plech na pečenie (veľkosť podľa potreby a množstva ingrediencií) vystelieme papierom na pečenie alebo dôkladne vymastíme maslom. Pridáme polovicu cesta.
- Na celé cesto poukladáme nastrúhané a ochutené jablká a pridáme druhú polovicu cesta.
- Koláč pečieme pri teplote 180 oC asi 20 minút .
Ozdobiť si ho môžete podľa svojej Váhy ? a vlastnej fantázie: šľahačkou, cukrom či medom.
Prajem skvelú jablkovú chuť.
Anka