Moja TOPKA roka 2018. Recept som našla na FB, skúsila som a naozaj neľutujem. Recepty z jabĺk majú bližšie k jeseni, ale je to vec chuti a táto torta je doslova božská. Chladená nemá chybu, neuveriteľne v lete osvieži.
Spomenula som si na ňu pri príprave kurzu v Ateliéri Radosti. Mal byť v prírode a chcela som urobiť deťom Radosť. Robila som vlastne dve torty, veľkú pre deti a mamičky a malú tortu pre našu výtvarníčku Mirku.
Recept je rýchly a jednoduchý, v podstate sa dá urobiť s hocijakým ovocím, fantázii sa medze nekladú...Poďme na to
Čo potrebujeme:
Cesto
- 200g masla
- 4 žĺtky
- 150g hladkej múky ( môžete dať aj špaldovú)
- 1,5 ČL prášku do pečiva (PDP)
Jablková náplň:
- 1,5kg jabĺk
- 100g cukru (dávam kokosový cukor alebo nedám žiaden)
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL citrónovej kôry
Snehová vrstva:
- 4 bielky
- 180g cukru (dávam menej a zdravšiu náhradu, tak pol hrnčeka, aby sa vytvorila dokonalá snehová pena)
Ako na to:
Vajcia oddelíme, bielky odložíme do chladničky na snehovú vrstvu, žĺtka ušľaháme so zmäknutým maslom. Pridáme múku, PDP a rýchlo vymiesime tuhé cesto. Cesto rozdelíme na dve časti, jednu menšiu a väčšiu, ja robím asi takto: väčšia 2/3, menšia1/3. Väčšiu dáme do chladničky, menšiu do mrazničky.
Jablká ošúpeme, nastrúhame, pridáme cukor a citrónovú šťavu a varíme v hrnci asi 10 – 15 min. Pridáme citrónovú kôru a dáme vychladnúť.
Cesto vytlačíme do okrúhlej formy ( 24cm priemer), ktorú predtým vymažeme alebo vystelieme papierom. Cesto by malo pokrývať dno a čiastočne, aspoň do výšky 1cm steny formy. Ako pozerám hore na foto, evidentne som na to zabudla.
Bielky ušľaháme na tuhý sneh a tesne pred koncom šľahania pridáme cukor. Na cesto navrstvíme jablkovú náplň, nastrúhame polovicu cesta z mrazničky, potom navrstvíme snehovú penu a opäť nastrúhame zbytok zmrznutého cesta.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri 180-190 ºC asi 30-40 minút. Tortu sledujeme počas pečenia, aby sa sneh nespálil. Potom rúru vypneme a necháme pri pootvorených dvierkach ešte 15 min dôjsť. V recepte sa píše 30min, ale toľko som nikdy nevydržala a vždy je super.
Vychladnutú tortičku vložím do chladničky a vyberiem ju až pred podávaním. Nepotrebuje navrch žiadnu šľahačku ani polevu, super je aj bez nej.
Deti mali na záhrade toľko podnetov, že najskôr tortu odmietli, ale keď sa vybehali, tak sa do nej s chuťou pustili. Chutila nám nakoniec všetkým, verím, že bude aj vám. Nezabudnite na strúhaný tvarohový koláčik, je tiež úžasný.
Skvelú chuť !
S láskou, Annka