Nemáte aj vy ten pocit, že leto začína už na jar? U mňa sa tento pocit objavuje už niekoľko rokov, a to pri sledovaní správania sa prírody. Aj teraz mám pocit, že všetko skôr dozrieva a tak si chuť letných plodov užívame už niekoľko týždňov.
Prebytky rôznymi spôsobmi konzervujeme, aby sme si chuť a vôňu leta mohli pripomenúť aj v zime. Spracovávaním ovocia a zeleniny si zároveň z nich zabezpečíme liečivé a výživné látky na obdobie, v ktorom príroda odpočíva.
Podelím sa s vami o niektoré tradičné aj netradičné postupy, ktoré používam. Vynikajúcim spôsobom, ktorý obsah vitamínov v zelenine a ovocí ešte viac obohatí, je fermentácia, inak povedané mliečne kvasenie.
Kvasená zelenina
Z dôvodu opakujúceho sa záujmu o kvasenú zeleninu opätovne ponúkam postup:
Väčšiu tuhšiu zeleninu ako mrkvu, cviklu, paštrnák ap. nakrájame na menšie kúsky, zelenú fazuľku a uhorky môžeme nechať celé. Pripravíme si ešte strúčiky cesnaku, štipľavé papričky, kôpor, hroznové, dubové, čerešňové a chrenové listy.
Prevaríme dostatočné množstvo vody so soľou (na 1 liter 30 – 40 g soli) a necháme vychladnúť. Spodok súdka vyložíme listami. Na ne ukladáme zeleninu prekladanú kôprom.
Na vrch dáme opäť listy a zalejeme slanou vodou, všetko musí byť ponorené (bez prístupu vzduchu) zatvoríme vrchnákom súdka a do žliabku nalejeme vodu. Zeleninu nechávame pomaly kvasiť v špajze, dlhšie vydrží.
Takto upravená si zachová svoju výživnú hodnotu, naviac kvasením sa zvyšuje obsah vitamínu C, dôležité enzýmy a probiotické baktérie.
Kvasená zelenina podporuje tvorbu krvi, umožňuje bojovať proti únave, zvyšuje odolnosť proti stresu, aktivuje imunitný systém, znižuje vysoké hodnoty krvného tlaku, aktivuje funkciu čriev a vylučovanie toxických látok.
Kvasiť sa dá napríklad aj žihľava, listy cvikle, kalerábu, huby, ale aj ovocie. Ovocie popresýpané cukrom, kvasené na slniečku, s občasným pretrasením (prvých 5 dní každý deň), vytvorí silný likér, do ktorého sa transformujú všetky dôležité zložky ovocia. Dĺžka kvasenia je 7 týždňov, potom likér necháme aspoň 2 mesiace odstáť.
Spracovanie ovocia
Ovocný ocot si môžeme vyrobiť nielen z jabĺk, hrozna, ale aj z černíc, malín, takisto aj ocot z bylín.
Ovocie veľmi rada spracovávam aj vo forme lekvárov. Slivkový, hruškový a jablkový sa dajú krásne urobiť do dobrej hustoty aj bez pridania cukru, sladkosť v ovocí pekne zvýrazní napríklad škorica.
Jablkový niekedy dosládzam našim čerstvo lisovaným hroznovým muštom. Do ostatných pridávam cukor podľa sladkosti ovocia, 400 g – 500 g cukru na 1000 g ovocia.
Dnešná doba ponúka rôzne "vymoženosti", ktoré nám umožnia skrátiť čas prípravy so získaním väčšieho množstva lekváru v porovnaní s tradičnými metódami.
Ak máte len trochu času a chuti skúste variť džemy tak, ako sme boli zvyknutí v ešte nedávnej minulosti. Urobila som si prieskum dostupných želírovacích prostriedkov a v každom z nich je chemická konzervačná látka.
Metóda starej mamy
Ja osobne používam metódu mojej starej mamy, tzv. cestičkovú, ktorá je šetrná ku ovociu, lebo sa varí len krátko. Večer pred varením, ovocie popučím alebo pomeliem, pridám cukor a pri ovocí, ktoré sa ťažšie zahusťuje aj citrónovú šťavu (jahody, marhule, broskyne). Nechám postáť do druhého dňa.
Na druhý deň v malej rajničke varím lekvár pri stálom miešaní. Rajničku plním ovocím len do výšky asi jedného centimetra. Keď sa po prejdení varechou robí cestička, ktorá pomaly zateká lekvárom, je hotovo.
Ak sú poháriky vyvarené, stačí, ak sa po naplnení a uzatvorení otočia hore dnom, ak sú len umyté, je dobré chvíľu sterilizovať.
Pesto z mrkvy
Neviem prečo vznikol zvyk niektoré časti zeleniny vyhadzovať, keďže sa dajú použiť a majú veľa minerálov a vitamínov. Napríklad vňať z mrkvy sa dá použiť na výrobu pesta, ktoré pridávame do cestovín, či na hrianky.
Najskôr jemne opečiem slnečnicové alebo tekvicové semienka a pomeliem ich. Nakrájanú mladú čistú vňať (samozrejme chemicky nehnojenú) rozmixujem spolu s panenským olejom za studena lisovaným, pridám cesnak a pár kvapiek jablčného alebo hroznového octu, primiešam semienka. Môžu sa pridať aj rôzne bylinky podľa chuti.
Pesto vydrží v chladničke aj mesiac, ja ho v poháriku polejem panenským olejom, čím zabránim prístupu vzduchu. Takto z tzv. odpadu vyrobíme produkt s vysokým obsahom vitamínov a minerálnych látok, ktoré chránia naše srdiečko, telu dodávajú energiu a čistia myseľ.
Čistá myseľ
O našu myseľ sa môžeme pričiniť len my sami a udržiavať náš krb myšlienok čistý. Nikto iný nemôže za to, aké je naše vnútro zanesené a nikto iný ho za nás nevyčistí.
Začať môžeme práve v tejto chvíli uvedomením si na čo alebo koho sme práve chceli nadávať, koho ohovárať, či hodnotiť. Asi je jednoduchšie spracovať čisto ovocie a zeleninu ako vlastné myšlienky.
Sme ľudia a pokúsme sa mať ku sebe aj iným pochopenie. Kto z nás je bez chyby, aby mohol hodiť povestným kameňom?
Ľudmila Hoffmanová Tvorím Srdcom