Potrebuje vaše telo silný detox, či zlepšiť stav vašej pleti ? Potom by ste rozhodne mali vyskúšať slzovku. Táto obilnina sa dá pestovať aj v našich podmienkach. Pri pravidelnej konzumácii vylepší nielen stav pleti, ale aj celkovú odolnosť organizmu.
Slzovka obecná
Oficiálny názov tejto obilniny je slzovka obecná (Coix lacryma-jobi), niekedy označovaná ako slzovka porcelánová. Ide o super potravinu, ktorú využívali už dávno starí Egypťania, Palestínci i starí Gréci a cenili si ju natoľko, že pre nich bola hlavná potravina.
Pretože sa asi najviac podobá jačmeňu, často býva označovaná ako perličkový jačmeň. Semená slzovky pripomínajú svojim tvarom naozaj slzy, a tak si táto obilnina vyslúžila i pomenovanie Jóbove slzy. Rastlina je pôvodom z tropických oblastí východnej Malajzie a Ázie, preto ju tiež označujeme za bielu perlu východu.
Slzovka ako súčasť očistných kúr a liečivo v jednom
Slzovka našla už dávno svoje uplatnenie v Čínskej medicíne. Tá z nej urobila uznávaný prostriedok k naštartovaniu organizmu zasiahnutého únavou a poruchami imunity. Prirodzene neobsahuje lepok a tak je vhodná aj pre celiatikov.
Dokáže chrániť organizmus pred zanesením odpadovými alebo zhubnými látkami. Podporuje funkciu vnútorných orgánov, najmä pečene a sleziny. Pri ochorení dýchacieho ústrojenstva posilňuje pľúca, zbavuje telo hlienu. Jej užívanie sa odporúča aj pri zápaloch močového mechúra. Pomáha pri hnačkách, žalúdočných a črevných problémoch a detoxikácii organizmu.
Významným spôsobom pôsobí na vzhľad pleti a chráni telo pred vznikom ekzémov, bradavíc a akné. Neodporúča sa iba tehotným ženám a osobám, ktoré sa liečia akútne na chrípku, angínu alebo inú infekčnú chorobu.
Príprava
Odporúča sa slzovku pred použitím prepláchnuť pod tečúcou vodou a potom ju minimálne na hodinu (aj dlhšie) namočiť. Potom vodu zlejeme, doplníme trojnásobkom vody čistej a ďalšími surovinami podľa toho, ako budeme slzovku pripravovať, a uvaríme ju (cca pol hodinu)
Pokiaľ ju robíme na slano, pridáme k nej cibuľu, koreňovú zeleninu, a korenie. Môžeme ju konzumovať spoločne s mrkvou, červenou repou, kukuricou alebo tekvicou. Možno si ju obľúbite aj v kombinácii s hubami. Ako príloha sa odporúča vo varenej forme pridať napríklad k ryži, bulguru alebo kus kusu. Chutí aj ako príloha do polievky namiesto cestovín.
Ak na sladko, tak ju pridávame do nákypov, ryže, kaše alebo rozmixovanú s ovocím ako dezert po obede. Pomletá sa používa na zahustenie omáčok a polievok, či ako základ nátierok. Ako odvar skvele nahradí liečivý čaj.
Obvykle už po niekoľkých dňoch užívania sa silné detoxikačné účinky slzovky prejavia na zlepšení kvality pleti.
RECEPTY
Rajčinovo – repná polievka so slzovkou
Čo na to:
3 mrkvy, 1-2 červené zemiaky, 1 červená repa, 1 rajčina, 1 červená cibuľa, 2 lyžice oleja, 1,5 hrnčeka kokosového mlieka, 1 lyžička karí, 1 lyžička červenej mletej papriky, 1 lyžička soli, chilli podľa chuti.
Na ozdobenie: 4 lyžice varené lúpané slzovky a pár vetvička petržlenovej vňate.
Ako na to:
Rajčinovo - repná polievka so slzovkou vám určite zachutí najmä v chladných dňoch.
Pri jej príprave začneme tým, že si nakrájame 1 červenú cibuľu a podusíme ju na rastlinnom oleji. Potom pridáme na kocky nakrájané 1 – 2 červené zemiaky. Dusíme 3 minúty a potom zalejeme šiestimi hrnčekmi vody. Medzitým si nakrájame na kúsky 3 mrkvy, 1 červenú repu a 1 paradajku.
Akonáhle začne polievka vrieť, pridáme soľ, korenie, 1 lyžičku karí, 1 lyžičku mletej červenej papriky a podľa chuti chilli. Po 25 minútach varu prilejeme 1,5 hrnčeka kokosového mlieka a po 10 minútach odstavíme.
Polievku rozmixujte na jemný krém, ozdobte sekanou petržlenovou vňaťou a doprostred taniera nasypte do každej porcie po dvoch lyžiciach zvlášť domäkka uvarenej slzovky.
Slzovka so zeleninou na kari
Čo na to:
1 cibuľa, 2 mrkvy, 3 strúčiky cesnaku, 1 menší zázvor (asi 5cm kúsok), 2 stredné paradajky, 8-10 lyžíc varenej slzovky, 2 lyžice kvalitného repkového či olivového oleja, lyžica masla, 1 lyžica kari, 1-2 lyžice miso pasty, Ryža (najlepšie basmati)
Ako na to:
Nasekaný cesnak urestujeme na oleji s nakrájanou cibuľou. Pridáme na kúsky nakrájaný zázvor, mrkvu a paradajky. Chvíľu podusíme, pridáme slzovku a premiešame.
Dochutíme karí, miso pastou, dáme lyžicu masla, zalejeme trochou vody a všetko spoločne dusíme na miernom ohni 15 minút. Podľa chuti osolíme. Podávame s varenou ryžou. Kto má rád mäso, môže k zeleninovej zmesi pridať hovädzie mäso.
Slzovka s ryžou a makom
Čo na to:
2 hrste slzovky, 2 hrste ryže, 1 hrsť kustovnica čínska (Goji), 1/2 ks jablko, 1 PL maku, podľa chuti šťava citrónová, podľa chuti med
Ako na to:
Slzovku prepláchneme vodou a v čistej necháme asi 2hodiny namáčať. Potom ju scedíme do hrnca, pridáme k nej umytú ryžu (používam basmati) a obe spolu domäkka uvaríme. Rôzne zdroje uvádzajú pre slzovku aj 30 minút, ja ju mám mäkkú po cca 15tich, aj spolu s ryžou. Treba si to odsledovať a vyskúšať. Ak si nie ste istí, varte ich radšej osve.
Medzitým si očistíme a nakrájame na drobnejšie kúsky jablko, zomelieme mak. Do misky si pripravíme sušenú kustovnicu (goji), pridáme k nej scedenú uvarenú ryžu so slzovkou a premiešame. Ak je kustovnica tvrdšia, teplom tých dvoch surovín mierne zmäkne. Pridáme jablko, mak, ochutíme citrónovou šťavou a medom.
Toto jedlo je veľmi variabilné, dajú sa použiť oriešky, hrozienka, semienka.. na dosladenie agáve, či javorový sirup.. jednoducho kto má čo rád a zvykne používať. Ako sa hovorí, iniciatíve sa medze nekladú. Na foto je moja kaša s ržou, makom, jablkami a orechmi.
Nejdem vypisovať ďalšie recepty, našla som ich veľa na tejto stránke SLZOVKA, určite si vyberiete podľa chuti.
Mne chutila zatiaľ každá varianta. Najčastejšie si z nej robím ráno kašu spolu s ryžou basmati, ovocím a orechmi alebo si ju pridávam do polievky. Skúste a dajte vedieť ako chutila vám.
S láskou Annka