Božský makovec vylepšený jablkami a tvarohom, takže je krásne vláčny a chutný. Ideálny a zdravý recept, plný bielkovín, vhodný pre diabetikov aj celiatikov a plný bielkovín. Navyše nepotrebuje žiadne veľké prípravy.
Mne veľmi chutí, a rovnako tak zabodoval aj u parťákov na viacerých túrach po Slovensku. Je bez cukru, ale ak potrebujete predsa len trochu prisladiť, použite miesto bežného cukru radšej kokosový cukor prípadne xylitol.
Čo na to:
1 balenie mletého maku (200 g)
1 vaničku polotučného alebo tučného tvarohu (250 g).
4 celé vajcia
Kypriaci prášok ( BIO bezlepkový bez fosfátov )
4 jablká
60 g proteínového prášku/dve odmerky - príchuť ideálne vanilka, alebo namiesto proteínu použi 4 - 5 polievkových lyžíc mletých vlašských orechov
mletá škorica
kôra a šťava z citróna
Ako na to:
1) V miske zmiešame tvaroh, mak, nastrúhané štyri jablká, 4 žĺtky (bielky si ponechaj na sneh), proteín alebo 4-5 lyžíc mletých orechov, nastrúhanú kôru z citróna, škoricu a kypriaci prášok.
2) Zo štyroch vaječných bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho vmiešame ho do makového cesta. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečieme a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 170 stupňov asi 45 až 50 minút.
4) Upečený makovec necháme vychladnúť a potom potrieme čokoládovou alebo citrónovou polevou.
2. odľahčená a jednoduchšia verzia
Čo na to :
4 vajcia
200 g maku
160g kokosovej múky
250 g gréckeho jogurtu
4 – 6 nastrúhaných jabĺk
citrónová šťava, škorica, prášok do pečiva, horká čokoláda
Ako na to:
Všetky prísady, okrem čokolády, vymiešame v miske a dáme na papierom vystlaný plech. Pečieme na 180 stupňov asi 30 – 45 minút. Potrieme čokoládovou alebo citrónovou polevou, ale dobrý je aj bez nej.
Tento robím najčastejšie, je super rýchly a veľmi svieži.
Dobrú chuť.
Annka