Chcem žiť zdravo, ale ostala mi ešte jedna slabosť a to sú sladkosti. Preto sa snažím chuť na sladké zahnať nejakou zdravšou mlsnotou , ak sa to vôbec dá.
Cukor je vraj prudko návykový, už za pár dní sa z nás údajne môže stať celkom slušný závislák. Okrem toho je príčinou niektorých ochorení a údajne aj rakoviny.
A čo potom, keď sladké máme radi celý život...Asi preto existuje mnoho spôsobov a trikov, ako odolať jedlu a zahnať chuť na sladkosti.
Cukor vo všeobecnosti pozná ľudstvo cca. 500 rokov, čo je len kvapkou v mori histórie! Melasa, hnedý cukor a ani trstinový cukor nie je o nič lepší ako "kolegyňa" v podobe rafinovaného bieleho cukru. Med ako taký predstavuje v umiernenej podobe schodný kompromis napriek svojmu vysokému glykemickému indexu. Fruktóza propagovaná v radoch diabetikov síce má nízky GI, napriek tomu prispieva k inzulínovej rezistencii a nie je vhodnou alternatívou. Jej masová propagácia priemyslom súvisí s lacnými vstupmi v podobe dostupného kukuričného škrobu.
Takto sa v rade "sladkostí" diskvalifikujú aj 100% ovocné šťavy, keďže ich konzumácia bez vlákniny spôsobuje silnú inzulínovú reakciu. K umelým sladidlám typu aspartam snáď niet, čo dodať. Aspartam pozostáva z 50% asparginovej kyseliny, 40% fenalininu, 10% metylalkoholu. Z horeuvedenej kyseliny u 60 kg človeka je dovolený príjem 2400 mg, inak spôsobuje intoxikáciu organizmu.
Ako z toho von
Múdri radia dať si ovocie, horkú čokoládu, proteínovú tyčinku...Možno pomôže aj kyslá uhorka, po nej údajne prejde chuť na sladké. Alebo jednoducho nekupovať nič sladké. Zakazovať si však úplne sladkosti asi tiež nie je moc rozumné, potom to môže prasknúť, človek neodolá a zje toho oveľa viac.
Určite treba mať aj viac znalostí ako funguje cukor v tele, čo nám hrozí, ako regulovať jeho príjem, čo jesť...
Každý si musí asi poradiť sám. Ja si hľadám zdravšiu náhradu, niečo do vrecka , keď ma prepadne chuť na sladké alebo som na túre a potrebujem dobiť energiu. A tak hľadám zdravšie recepty alebo si ich upravujem a skúšam, či to dobre dopadne.
Preto ma oslovil aj tento Gaštanový koláčik, či drobné sušienky do vrecka. V podstate som len vymenila práškový cukor za zdravšiu náhradu , tentoraz som dala kokosový cukor. Asi najlepšie a najmenej škodlivé sú Xylitol a Stévia.
Gaštanové pyré treba použiť prírodné, napr. toto francúzske pyré nesladené, bez konzervantov. Na nete kúpite rôzne zdravšie varianty, treba len Googliť.
Nie som odborník, tak len študujem a skúšam , čo je najideálnejšie. O náhradách cukru sa dočítate aj TU.
Recept na Sušienky do vrecka
Čo na to:
200 g hladkej špaldovej múky (niekedy dávam pol múky a pol jemných špaldových vločiek alebo mletých orechov)
75 g práškového cukru ( určite dám radšej nejakú náhradu : kokosový cukor , xylitol, stévia)
70 g masla
1/2 balíčka PDP v bio kvalite
1 vajce
250 g gaštanového pyré
2 PL rumu ( ja som dala citrónovú šťavu )
Ako na to:
Najskôr vyšľaháme cukor s maslom, pridáme vajíčko a nakoniec aj gaštanové pyré, premiešame. Múku zmiešame s kypriacim práškom a pridáme do zmesi. Cesto dáme na 1-2 hodiny do chladničky odstáť. Potom ho vyvaľkáme a vykrajujeme drobné tvary podľa vôle. Potrieme ich vajcom a môžeme posypať mletými orechmi.
Pečieme pre teplote 16o stupňoch asi 15 minút. Hotové treba odložiť do krabice a vyberať postupne. Čím dlhšie nám vydržia, tým budú pre nás zdravšie.
Záver
Mne tieto drobné koláčiky naozaj chutili, tak snáď aj vám budú a verím , že splnia aj svoj účel. Pomôžu v kritických chvíľach s príjmom Energie alebo uspokoja náhlu chuť na sladké.
Dobrú chuť!
Annka