Blog

Jarný recept pre zdravie – Teplý šalát s púpavou a batatmi

Hviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívneHviezdy sú neaktívne
 

Podľa tradičnej čínskej medicíny, je jar spojená s elementom dreva a úzko súvisí s funkciou pečene a žlčníka. Ak ich správne podporíme vhodnou stravou budeme vitálnejší a zdravší. 

Pečeň je v tradičnej čínskej medicíne považovaná za hlavný detoxikačný orgán, ktorý zodpovedá za plynulý tok energie (Qi) v tele. Spolu so žlčníkom zohráva kľúčovú úlohu pri čistení tela od toxínov a regulácii toku energie.  

Ak je jej funkcia oslabená alebo stagnuje, môže to viesť k fyzickým aj emočným nerovnováham, ako sú únava, podráždenosť, bolesti hlavy, tráviace ťažkosti či svalové napätie. Naopak, ak ju podporíme správnymi návykmi, môžeme sa cítiť plní energie, kreativity a vnútornej rovnováhy.

Okrem pestrej stravy a pohybu dokážu pečeň podporiť aj kvalitné doplnky výživy

Zásady stravovania na jar podľa TČM

Všeobecne sa dá povedať, že k posilneniu pečene výrazne prispievajú potraviny prirodzene kyslej chuti a dopĺňajú ich potraviny horkej chuti – tzv. horčiny. Medzi najlepšie patrí pestrec mariánsky (1 lyžičku niekoľko minút povaríme, alebo žujeme zrniečka), ďalej listy púpavy alebo extrakt z koreňa púpavy.

Púpava je všeobecne základnou bylinkou pri liečení pečene. Vhodné je tiež piť pečeňové čaje napr. z repíka, paliny, zemežlče. Na regeneráciu pečeňových buniek pôsobí dobre jarabina či Púpava bezlodyžná, pri pomerne ťažkých pečeňových chorobách môžeme použiť artičok a to ako čaje z listov, tak aj tinktúry.

 

Teplý šalát s púpavou a batatmi

Pri hľadaní receptov na mesiac apríl a na podporu pečene ma oslovil tento púpavový teplý šalát:  

  

Ingrediencie:

  • 1 batát (sladký zemiak)

  • hrsť čerstvých listov púpavy (mladé a jemné)

  • hrsť baby špenátu

  • 1 PL olivového oleja

  • štipka soli, mletý čierny korenie

  • 1 ČL citrónovej šťavy

  • voliteľne: vlašské orechy, feta syr

Postup:

  1. Batat umyj, nakrájaj na kocky a upeč do zlatista (15–20 minút pri 180 °C).

  2. Púpavu a špenát jemne prepláchni a nechaj odkvapkať.

  3. Zmiešaj teplý batat s listami, pokvapkaj olivovým olejom a citrónovou šťavou.

  4. Dochuť soľou a korením, prípadne posyp fetou alebo orechmi.

 

🌞 Ideálny ľahký obed alebo večera, ktorý podporí pečeň, detoxikáciu a výborne zasýti bez pocitu ťažoby.

 

Dobrú chuť!  

AnnKa

 

 
 
Tags: ,

Trend Pre Ženy

RADOSŤ je naším TRENDOM.

Osobný rozvoj, zdravie, informácie a vzájomná pomoc pre chvíle radosti aj nepohody.

Produkty pre zdravie a krásu ženy 

 

 

©2025 Trend pre ženy. Všetky práva vyhradené. Dizajn od AnKa

Hľadať