Kuracie mäso je nielen ľahko stráviteľné, obsahuje najmenej tukov a najviac kvalitných bielkovín, ktoré sú pre každého z nás nevyhnutné. Na 100 g hmotnosti obsahujú až 30 g bielkovín.
S pribúdajúcim vekom nám ubúda svalová hmota, čo môže ovplyvniť nielen náš pohyb a športový výkon, ale dokonca výrazne obmedziť pohyblivosť a ovplyvniť tak kvalitu nášho života.
Podľa doporučení by mal 60 kilový človek prijať minimálne 72 gramov bielkovín denne. Športovo založení jedinci by mali prijať dvojnásobok z doporučenej dávky t.j. okolo 120 – 140 g.
Vzhľadom na svoj vek a aktivity, ktorým sa takmer denne venujem, sa snažím túto doporučenú dávku dodržiavať a do jedálnička pridávať potraviny s vysokým obsahom bielkovín.
Najviac bielkovín majú: mäso (pre mňa kuracie a morčacie) strukoviny, brokolica, syry, vajcia, ryby a morské plody , tvaroh a grécky jogurt.
Kuracie mäso nie je výhodné iba kvôli obsahu bielkovín, ale aj z pohľadu množstva a zloženia tuku. Celkovo má nízke množstvo tuku, a preto je vhodné aj pri chudnutí. Najmenej tuku obsahujú kuracie prsia, a to cca 2,6 g/ 100 g. Najtučnejšie sú kuracie krídla, ktoré majú okolo 13 g/ 100 g.
Kuracie prsia (aj morčacie) mám osobne z mäsa najradšej, preto ma zaujal tento recept.
Podávané so zeleninou sú zdravšie a plné vlákniny
Plnené kuracie prsia
Čo na to:
Cibuľa,
Čierne korenie
150g kuracie prsia
Soľ
Olivový olej
Baby špenát
Smotanový syr
Majonéza
Petržlen
Parmezán
Cesnak
Sladká červená paprika
Ako na to:
1. Cibuľu nakrájame na jemné kúsky, opražíme na zohriatom oleji na panvici asi 2 – 3 minúty do zlata. Potom pridáme baby špenát a necháme asi 1 minútu podusiť. Zmes dáme do misky a necháme vychladnúť.
2. Do vychladnutého špenátu pridáme smotanový syr, majonézu, petržlenové korenie, jemne strúhaný parmezán, rozdrvený cesnak, soľ, korenie a zmes premiešame.
3. Kuracie prsia umyjeme, v ich najhrubšej časti vytvoríme miesto (kapsu) pre plnku. Následne ich naplníme pripravenou zmesou a upevníme špáradlom, aby zmes nevytekala. Ochutíme soľou, korením a posypeme mletým korením
4. Olivový olej zohrejeme na panvici a a prsia osmažíme z oboch strán asi 1-2 minúty, kým nie sú zlatohnedé. Potom vložíme kuracie prsia do zapekacej misky, ktorú sme vystlali papierom na pečenie.
5. Rúru predhrejeme na 180 °C a necháme piecť asi 20 - 25 minút. Hotové prsia podávame napr. so zemiakmi alebo ryžou.
Záver:
Skvelý a chutný obed, ktorý obsahuje len 366 kcal , ale až 43g bielkovín. Kto má rád, môže si k prsiam pripraviť smotanovú omáčku, prípadne si ich urobiť v troj-obale. Menej zdravé a viac kalorické, ale kto môže, nech si raz za čas dopraje.
AnnKa