Ak sme na sladké a radi pečieme, potom tento Karamelový koláčik sa stane našim obľúbeným. Môžete si ho upraviť aj na zdravšiu verziu, ale hlavné je, vždy si ho dopriať menej a pre Radosť. Potom nám neuškodí.
Karamelový koláč k nám dnes priniesla synova priateľka Simonka. Je piatok a ja som sa ráno rozhodla, že dnešok zasvätím pôstu. Ale pohľad naň zmenil toto rozhodnutie a posúvam pôst na zajtra.
Verte mi, vôbec nebanujem, je skvelý, preto sa chcem s vami hneď podeliť o recept.
Čo na to:
200g maslové keksíky (zdravšia Bio verzia)
100g maslo
500g tvaroh jemný
250g kyslá smotana
120g práškový cukor (kokosový cukor alebo xylitol)
1 vajce
1PL hladkej múky (špaldovej)
Ako na to:
V mixéri rozmixujeme sušienky a pridáme roztopené maslo a rozmixujeme. Na spodok formy na pečenie dáme pečiaci papier. Sušienky natlačíme do formy na pečenie aj po bokoch (22-23cm) a pečieme 10min asi na 160 stupňov. Pozor maslo môže pretekať, tak to treba niečím podložiť v rúre.
Tvaroh, smotanu, cukor, vajíčko, múku zmixujeme tyčovým mixérom. Na vychladnutý korpus nalejeme plnku. Pečieme cca 50min tak na 160-170 stupňov.
Koláč je hotový, keď boky sú trošku sfarbené, v strede sa ešte môže triasť. Po upečení je dobré ho nechať v rúre najmenej hodinu, aby sa nepretrhol, keď sa hneď vyberie. Kľudne ho môžete nechať aj do úplného vychladnutia. Na vychladnutý koláč môžeme dať karamel.
Karamel:
130g kryštálový cukor
70g masla
100ml smotany na šľahanie
Do hrnca dáme cukor a miešame na ohni až pokiaľ nie je úplne riedky (najprv zhrudkovatie, zhnedne a potom sa roztopí). Potom pridáme maslo a miešame tak, aby sa to celé pekne spojilo. Nakoniec pridáme smotanu a miešame dokiaľ nie je konzistentný (cca 2min)
Po odstavení z ohňa treba ešte počkať nech trochu vychladne a potom ho vyliať na koláč. Nesmie byť ani studený, ani horúci, aby sa dobre lial na koláčik.
Nakoniec ho ozdobíme malinami, jahodami, černicami a necháme v chladničke na noc/deň. Koláč sa reže s teplým nožíkom, inak sa môže naň karamel naň lepiť.
Každý recept sa dá upraviť na zdravšiu verziu, treba len experimentovať a hlavne sa nebáť. Je to na vás. Karamel môžete vynechať, miesto neho dať polevu z horkej čokolády.
Dobrú chuť !
Annka
Zdroj : Instagram @letmecookitforyou