Mungo fazuľka
Mungo je odroda fazule, ktorá sa k nám dostala z ďalekej Indie. Drobné zelené fazuľky obsahujú veľa živín a dajú sa použiť v mnohých pokrmoch. Ich prednosťou je ľahká stráviteľnosť, preto ich môžu jesť aj deti. Navyše majú vysokú sýtiacu schopnosť a nezvyšujú hladinu cukru v krvi, čo ocenia diabetici.
Mungo obsahuje bielkoviny, vlákninu kopec vitamínov, 3 omega mastné kyseliny, železo, horčík, mangán, draslík a fosfor. Posilňuje imunitu, chráni nás pred vírusmi, udržiava zdravé cievy aj srdce, podporuje trávenie, pomáha redukovať hmotnosť atď.
Mungo fazuľu treba vopred namočiťaspoň na dve hodiny. Potom sa voda zleje a fazuľa sa varí v čerstvej vode kým nezmäkne. V takomto stave ju možno použiť do šalátov alebo si z nej pripraviť zdravú nátierku.
Polievka z Mungo fazuľky
Výživná mungo polievka, ktorá zasýti aj zahreje. Robím si ju dosť často, nielen preto, že je zdravá, ale naozaj mi veľmi chutí. Pridávam do nej mrkvu, zeler a korenie podľa momentálnej chuti. Dobrá je aj bez zeleniny.
Čo na to :
250 g uvarenej mungo fazuľky
olivový olej (ghee )
2 ks mrkva
cesnak, cibuľa
kurkuma, kari korenie, soľ
Ako na to:
Na oleji si osmažíme cibuľku a cesnak , potom pridáme korenie, krátko osmažím a pridám fazuľku mungo. Premiešam a tiež krátko osmažím.
Pridám 1 celú a 1 na drobno pokrájanú alebo nastrúhanú mrkvu a zalejem vodou. Celá mrkva nám po uvarení poslúži na ozdobu. Trochu munga si môžeme nechať a opražiť so soľou, tiež na ozdobu polievky.
Pomazánky z Mungo fazuľky
Veľmi jednoduchá nátierka
Na jej prípravu potrebujeme 2 šálky uvarených mungo fazuliek. Tieto rozmixujeme, pridáme 4-5 PL olivového oleja, mletú rascu a sezamové semiačka, soľ a korenie.
Podávame na špaldovom chlebíku alebo hrianke.
Pomazánka mungo s mrkvou
Mungo fazuľky sú chutné aj na nátierky. K fazuľke pridávame to, čo máme doma alebo na čo máme práve chuť - mrkvu, avokádo, syr, horčicu, majonézu apod.
Čo na to :
200 g mungo fazuľky – v uvarenom stave
50 g maslo (ghee)
2 ks mrkva
1 na tvrdo uvarené vajíčko
soľ
mletá rasca
mleté čierne korenie
troška plnotučnej horčice (nemusí byť)
cibuľka šalotka
Ako na to:
Fazuľku s mrkvou uvaríme a rozmixujeme, pridáme maslo alebo ghee, vajíčko, horčicu a korenie. Nakoniec pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku. Podávame na hrianke alebo na kváskovom miniknäckebrote.
Klíčky z mungo fazuliek
Mungo klíčky sú oveľa výživnejšie ako tepelne upravená fazuľka. Najjednoduchšie je naklíčiť fazuľu v špeciálnej miske na naklíčenie, ktorú zoženiete v špecializovaných obchodoch.
Fazuľky najskôr opláchneme a namočíme na 10 - 12 hodín do studenej prevarenej vody. Potom ich opláchneme a necháme odkvapkať. Následne ich dáme do misky na klíčenie a 3-krát denne prepláchneme. Klíčky budú hotové tak o 3 až 4 dni. Pred konzumáciou ich opäť opláchneme.
Šalát s klíčkami z mungo fazule
Čo na to :
250 g výhonkov mungo fazule
50 g kvalitnej kuracej šunky (nemusí byť)
2 cibuľky aj s vňaťou
1/2 hrnčeka nakrájanej kapusty
1/2 hrnčeka nakrájanej mrkvy
2 vajcia
cherry rajčinky
citrónová šťava, soľ, olivový olej, tradičná sójová omáčka Tamari
Ako na to:
Umyté a odkvapkané výhonky zmiešame s prúžkami šunky, nadrobno nakrájanou zeleninou a vajíčkami. Podľa chuti pridáme olivový olej a sójovú omáčku.
Mungo fazuľky si určite zamilujete, dajú sa pripraviť na rôzny spôsob, len sa netreba báť a testovať chute.
S láskou
Annka