Quinoa šalát

Quinoa šalát s grilovanou zeleninou a cícerom

Hľadáte ľahký, chutný a zároveň super zdravý obed alebo večeru? Tento quinoa šalát s grilovanou zeleninou a cícerom je presne to, čo potrebujete!

Tento farebný a výživný šalát je skvelou voľbou pre zdravý a chutný pokrm. Kombinácia nadýchanej quinoy, chrumkavej grilovanej zeleniny a sýteho cíceru vás zasýti a dodá telu potrebné živiny. Pripravíte ho rýchlo a jednoducho, ideálny na horúce dni aj pre všetkých, ktorí dbajú na svoju líniu a chcú jesť zdravo. 

Objavte, ako sa dá jesť chutne a s radosťou! 

Ingrediencie (pre 2-3 porcie):

Na šalát:

  • 1 hrnček (cca 180 g) quinoy

  • 2 hrnčeky (cca 480 ml) vody (alebo zeleninového vývaru pre výraznejšiu chuť)

  • 1 plechovka (cca 400 g) cíceru, scedeného a prepláchnutého

  • 1 cuketa strednej veľkosti

  • 1 červená paprika

  • 1/2 červenej cibule

  • Hrsť cherry paradajok

  • Pár lístkov čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate

  • Olivový olej na grilovanie a do šalátu

  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie

Na dressing:

  • 3 PL olivového oleja

  • 2 PL čerstvej citrónovej šťavy

  • 1 ČL dijonskej horčice (nemusí byť)

  • 1 strúčik cesnaku, pretlačený (nemusí byť)

  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Príprava quinoy:

    • Quinou dôkladne prepláchnite pod studenou tečúcou vodou v jemnom sitku, aby ste odstránili saponíny (látka, ktorá môže spôsobiť horkú chuť).

    • Prepláchnutú quinou dajte do hrnca, zalejte dvoma hrnčekmi vody (alebo vývaru), mierne osoľte a priveďte do varu.

    • Znížte plameň na minimum, prikryte a varte asi 15 minút, alebo kým sa voda nevstrebe a quinoa bude nadýchaná. Po uvarení ju nechajte ešte 5 minút odstáť pod pokrievkou a potom ju vidličkou premiešajte.

  2. Príprava grilovanej zeleniny a cíceru:

    • Cuketu a papriku nakrájajte na hrubšie kúsky (plátky, kolieska, väčšie kocky). Červenú cibuľu nakrájajte na hrubšie mesiačiky. Cherry paradajky nechajte v celku.

    • Zeleninu pokvapkajte trochou olivového oleja, osoľte a okoreňte.

    • Na grilovacej panvici (alebo na grile) grilujte zeleninu, kým nebude pekne opečená a jemne zmäknutá (nie rozvarená), asi 3-5 minút z každej strany.

    • Cícer môžete tiež pridať na grilovacej panvici k zelenine na posledných pár minút, aby sa mierne opiekol a stal sa chrumkavejším. Prípadne ho môžete opiecť na suchej panvici s trochou obľúbeného korenia.

  3. Príprava dressingu:

    • V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, dijonskú horčicu a pretlačený cesnak. Dôkladne premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením.

  4. Zostavenie šalátu:

    • Vo veľkej mise zmiešajte uvarenú quinou, grilovanú zeleninu a cícer.

    • Prelejte pripraveným dressingom a jemne premiešajte, aby sa všetky chute prepojili.

    • Na záver pridajte nasekanú čerstvú bazalku alebo petržlenovú vňať.

Tip: Šalát chutí výborne teplý aj studený. Môžete ho ozdobiť feta syrom, olivami, alebo kúskami avokáda pre ešte sýtejšiu verziu!

AnnKa

Zdroj 

 
 

Hľadať