Hľadáte ľahký, chutný a zároveň super zdravý obed alebo večeru? Tento quinoa šalát s grilovanou zeleninou a cícerom je presne to, čo potrebujete!
Tento farebný a výživný šalát je skvelou voľbou pre zdravý a chutný pokrm. Kombinácia nadýchanej quinoy, chrumkavej grilovanej zeleniny a sýteho cíceru vás zasýti a dodá telu potrebné živiny. Pripravíte ho rýchlo a jednoducho, ideálny na horúce dni aj pre všetkých, ktorí dbajú na svoju líniu a chcú jesť zdravo.
Objavte, ako sa dá jesť chutne a s radosťou!
Ingrediencie (pre 2-3 porcie):
Na šalát:
-
1 hrnček (cca 180 g) quinoy
-
2 hrnčeky (cca 480 ml) vody (alebo zeleninového vývaru pre výraznejšiu chuť)
-
1 plechovka (cca 400 g) cíceru, scedeného a prepláchnutého
-
1 cuketa strednej veľkosti
-
1 červená paprika
-
1/2 červenej cibule
-
Hrsť cherry paradajok
-
Pár lístkov čerstvej bazalky alebo petržlenovej vňate
-
Olivový olej na grilovanie a do šalátu
-
Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Na dressing:
-
3 PL olivového oleja
-
2 PL čerstvej citrónovej šťavy
-
1 ČL dijonskej horčice (nemusí byť)
-
1 strúčik cesnaku, pretlačený (nemusí byť)
-
Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
-
Príprava quinoy:
-
Quinou dôkladne prepláchnite pod studenou tečúcou vodou v jemnom sitku, aby ste odstránili saponíny (látka, ktorá môže spôsobiť horkú chuť).
-
Prepláchnutú quinou dajte do hrnca, zalejte dvoma hrnčekmi vody (alebo vývaru), mierne osoľte a priveďte do varu.
-
Znížte plameň na minimum, prikryte a varte asi 15 minút, alebo kým sa voda nevstrebe a quinoa bude nadýchaná. Po uvarení ju nechajte ešte 5 minút odstáť pod pokrievkou a potom ju vidličkou premiešajte.
-
-
Príprava grilovanej zeleniny a cíceru:
-
Cuketu a papriku nakrájajte na hrubšie kúsky (plátky, kolieska, väčšie kocky). Červenú cibuľu nakrájajte na hrubšie mesiačiky. Cherry paradajky nechajte v celku.
-
Zeleninu pokvapkajte trochou olivového oleja, osoľte a okoreňte.
-
Na grilovacej panvici (alebo na grile) grilujte zeleninu, kým nebude pekne opečená a jemne zmäknutá (nie rozvarená), asi 3-5 minút z každej strany.
-
Cícer môžete tiež pridať na grilovacej panvici k zelenine na posledných pár minút, aby sa mierne opiekol a stal sa chrumkavejším. Prípadne ho môžete opiecť na suchej panvici s trochou obľúbeného korenia.
-
-
Príprava dressingu:
-
V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, dijonskú horčicu a pretlačený cesnak. Dôkladne premiešajte a dochuťte soľou a čiernym korením.
-
-
Zostavenie šalátu:
-
Vo veľkej mise zmiešajte uvarenú quinou, grilovanú zeleninu a cícer.
-
Prelejte pripraveným dressingom a jemne premiešajte, aby sa všetky chute prepojili.
-
Na záver pridajte nasekanú čerstvú bazalku alebo petržlenovú vňať.
-
Tip: Šalát chutí výborne teplý aj studený. Môžete ho ozdobiť feta syrom, olivami, alebo kúskami avokáda pre ešte sýtejšiu verziu!
AnnKa