Zdravý, ľahký a výživný obed či večera, ktorá je rýchlo hotová a navyše aj výborne chutí. Krupoto sa dá robiť na rôzne spôsoby, s použitím rôznych ingrediencií.
Tekvicové Krupoto som po prvý krát jedla v reštaurácii Hotela Gino Park Palace a hneď som si ho zamilovala. Možno ho mnohí poznáte, možno nie. Budem rada, ak vás inšpirujem a možno si ho tiež obľúbite.
Jeseň je nielen krásna a farebná, ale je aj bohatá na mnohé plody, z pomedzi ktorých určite vyniká tekvica, ktorá sa stala v poslednej dobe veľmi obľúbenou pochúťkou
Tekvica je zdrojom veľmi cenných živín. V jej dužine nájdete vitamíny A, B1, B2, B3, C, betakarotén, vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, mangán, selén a zinok. Okrem toho je ľahko stráviteľná a nízko kalorická (100 g predstavuje cca 30 kcal), preto ju bez obáv môžu konzumovať aj ľudia, ktorí držia diétu.
Tekvica znižuje hladinu zlého cholesterolu, môže pomôcť znížiť krvný tlak a nehromadí v sebe škodlivé látky, ktoré sú pozostatkom umelých hnojív a ťažkých kovov.
Poznáme rôzne druhy tekvice, jedným z nich je Hokkaido, druh tekvice, ktorý je asi najznámejší a v poslednej dobe aj najobľúbenejší.
Hokkaido môžeme použiť na prípravu rôznych jedál, napr. krémová Hokkaido polievka, pečené Hokkaido s cviklou a batátmi na cesnaku (viď.foto), tekvicová omáčka s mrkvou a smotanou apod.
Tekvicové Krupoto
Je viac receptov na skvelé krupoto, ale ja som ho robila podľa svojej predstavy. V recepte som použila špaldové krúpy v bio kvalite, ktoré pomáhajú tráveniu a majú pozitívny vplyv na naše zdravie. Dajú sa z nich robiť rôzne chutné jedlá na sladko aj na slano. Tu si pozrite recepty, možno vás inšpirujú.
Špaldové krúpy môžete použiť všade namiesto ryže, napr. so zeleninou, s mäsom, dokonca aj s bryndzou a slaninou. V recepte používam maslo Ghee, alebo kokosový olej, či maslo. Ja sa snažím pri varení vždy o zdravšiu a ľahšie stráviteľnú verziu.
Čo na to:
200 g (stredne veľké) špaldové krúpy ( môžu byť aj jačmenné)
1 ks (stredne veľká) tekvica Hokkaido
100 g maslo Ghee ( kokosový olej)
100- 150 g parmezán
vývar zeleninový
soľ, korenie,
Na ozdobu:
Šalvia, olej tekvicový,tekvicové jadierka, cherry paradajky
Ako na to:
1. Krúpy prepláchneme a uvaríme v slanej vode. Tekvicu zbavíme jadierok, neošúpanú nakrájame na kocky. Do hrnca dáme roztopiť maslo Ghee, alebo olej , pridáme tekvicu a udusíme do mäkka. Potom ju rozmixujeme ponorným mixérom.
2. K dusenej tekvici pridáme uvarené krúpy, ak máme aj zeleninový vývar, ale nemusí byť. Dochutíme soľou a korením. Nakoniec pridáme strúhaný parmezán a miešame, až kým sa nespraví krémové krupoto.
3. Krupoto ozdobíme šalviou, cherry rajčinami, posypeme strúhaným parmezánom, slnečnicovými jadierkami a pokvapkáme tekvicovým olejom.
To je všetko, je to rýchle, zdravé a veľmi lahodné jedlo. ak poznáte lepšiu verziu, dajte tip, vyskúšame.
Keďže som uvarila viac krúpov, tak som na druhý deň urobila pre zmenu Cuketové krupoto.
Orestovala som na masle Ghee korenie: soľ, rímsky kmín, kurkumu, koriander a zázvor. Potom som pridala nakrájanú šalotku s cesnakom, krátko opražila. Pridala nakrájanú cuketu a udusila do mäkka.
Časť dusenej cukety som si odložila na hrianky z kváskového chlebíka. Je to super mňamka.
Do druhej časti som pridala uvarené krúpy, premiešala, dochutila a na tanieri ozdobila parmezánom, rajčinkami a kyslou uhorkou.
Záver
Tekvicu milujem už dlhšie, ale krúpy som si obľúbila až teraz. Mama ich kedysi dávala do polievky s údeným mäsom a to som teda nemusela.
Chute sa nám menia celý život, takže treba len experimentovať a skúšať nové recepty aj suroviny. Je to zážitok !
Annka