Fáza Oheň predstavuje energiu roka v jej najvyššom vrchole - obdobie leta. Je to obdobie, keď všetko bujnie a rastie, dni sú farebné, voňavé a žiarivé. Príroda je na vrchole svojej aktivity.
TČM a Päť elementov
Každé ročné obdobie je v TČM spojené s iným orgánom, emóciou, energiou, farbou a zvukom. Je to založené na filozofii 5tich elementov a na tom, ako naše vlastné telá odrážajú týchto 5 elementov prírodného sveta.
Spoznali sme element VODY, DREVA a na rade je leto a element OHEŇ.
Element OHEŇ vládne od 15. 5. do 14. 7.
Prvku Leto zodpovedá:
- leto
- oheň
- rast, dospievanie
- srdce, tenké črevo, osrdcovník, tri žiariče
- radosť
- červená
- horúčosť
- chuť horká
- pot
- reč
- smiech, spravodlivosť, usporiadanie
- láska, otvorenosť, optimizmus
- mier, spokojnosť, pôžitok, odpustenie, úcta, vďačnosť
Leto a fáza Ohňa
Slnko svieti v lete dlho a intenzívne. Dni sú dlhé, noci začínajú neskoro a skoro končia. Všetko je aktívne a vibruje nádhernou Energiou. Je to o Radosti zo života, zábave, dospievaniu a dozrievaniu. Vo fáze OHEŇ sa všetko rozbehne a ide oveľa rýchlejšie.
Ľudia narodení v júli žijú dobrodružne a jediné, čo chcú, je dobre sa zabávať. To je LETO !
V lete trávime viac času v prírode, s priateľmi, cestujeme, sme vnímavejší , otvorenejší, zaujímame sa o okolitý svet. Potrebujeme viac voľnosti aj spontánnejších aktivít. Je to cesta letnej ČCHI.
Fáza OHEŇ v človeku
Energia ohňa sa prejavuje aj na nás. Je to aktívna, rozpínavá a teplá energia, kvalita, ktorá priťahuje. Je stelesnená v našom srdci a v celom jeho okruhu .
Ľudia s vyváženou energiou ohňa milujú pohyb, šport, tanec, zábavu, spoločenské podujatia. Sú otvorení, priateľskí , veselí, so zmyslom pre humor, rovnako tak dostatočne citliví a stáli.
Oheň nám dáva schopnosť plniť si dôležité úlohy, pôsobiť na ľudí, vedieť, čo nás dokáže naplniť, vložiť sa do práce a podeliť sa o svoje poznatky.
K elementu oheň sa viaže najviac slovných spojení, ako: zapáliť sa pre niečo, dať do toho srdce, mať srdce na dlani, preskočila medzi nami iskra apod.
Títo ľudia „svietia“ do okolia, vyžarujú svojho ducha, majú schopnosť a potrebu sa vyjadrovať, sú komunikatívni a cítia s druhými.
Duch shen (Šen)
TČM v súvislosti s elementom ohňa spomína Duch Šen. Sídli v srdci a cestuje prostredníctvom našej krvi v tele, pričom červená farba je jeho cisárskou pečaťou.
Duch shen alebo „virálna sila“ a prejavuje sa vyžarovaním ducha, charizmou, iskričkami v očiach.
Keď je shen oslabená, začneme sa v živote potkýnať, nevieme sa koncentrovať, sme netrpezliví, precitlivelí, nevieme rozpoznať a pochopiť svoj osud, Srdce a duch sú jedno. Srdce, myseľ sú jedno. Ich oddelenie sa manifestuje ako skutočná choroba. Každá aktivita v živote človeka bez účasti srdca prináša nerovnováhu, pretože jednanie z nedostatku ducha … Je egocentrické (Ego).
Láska
Hlavným orgánom tohto okruhu je srdce a s ním spojený dar LÁSKY. Má rôzne podoby, vyžaduje integritu osobnosti a nezištnosť. Ak je srdce pokojné a milujúce, je pripravené zodpovedne prijať k sebe druhého človeka.
Funkčný okruh Srdca
Patrí sem: srdce, osrdcovník, tenké črevo, trojitý ohrievač, cievy, obehový systém, jazyk, reč, pot, krv, pleť.
Srdce
Taoisti vnímajú srdce ako Cisára sediaceho uprostred na tróne, aby mal o všetko prehľad. Srdce, ako aj cisár, má privilegované postavenie a je pánom ostatným orgánom. Ako jediný orgán má svojho „telesného strážcu“- osrdcovník, ktorý ako prvý zastavuje chorobné činitele ( horúčosť, chlad, emócie ), ktoré by mohli srdce napadnúť.
Srdcu prináleží RADOSŤ.
Radosť vyživuje srdce. Pozitívne stimuluje jeho činnosť a chod, čím ovplyvňuje celý náš organizmus.
Táto emócia je schopná sa vyvinúť z nášho vnútra, bez vonkajšieho prostredia. Žiaľ, mnohí ľudia sú orientovaní na vonkajšie podnety, hľadajú radosť vo veciach, mysliac si, že takto uspokoja svoje túžby a budú šťastní. Siahajú po tom, čo im ponúka systém, reklama a sociálne siete. Nakoniec sa radosť aj tak nedostaví alebo len na krátko, opätovne prežívame pocity sklamania a prichádza ďalšia túžba.
Ak sme však vo svojom strede, dušu máme na mieste a tak radosť ostáva v našom vnútri permanentne. Je to príjemný pocit, blaho, mier, ktoré nie je závislé na vonkajších podnetoch, ale vyživuje samé seba. Rozvíja sa napr. pri pozorovaní východu slnka, počúvaní hudby, v prírode ale aj v bežných veciach, ktoré robíme, a ktoré sú okolo nás.
Po smiechu býva plač
Pozor by sme si mali dať na nadmernú radosť, ktorá nemá nič spoločné s harmóniu a nie je dobrá pre naše srdce. U niektorých ľudí sa môžu výbuchy radosti striedať s výbuchmi hnevu alebo plaču. Príliš radosti alebo jej nedostatok, môžu negatívne ovplyvniť aj náš spánok, preto: „ Všetkého s mierou“ je správna voľba.
Nedostatok radosti a neschopnosť tešiť sa v živote je príznakom nerovnováhy vo fáze Oheň. Často to býva výsledok nejakej bolesti, sklamania, po ktorom sa uzavrieme, mysliac si , že sa tak uchránime. Niekedy dokonca celé roky žijeme v úlohe „ obete“ , kedy snažiac sa vyhovieť všetkým, zabúdame na seba a svoje pocity.
Tu a Teraz.
Žiť v prítomnom okamihu nie je spočiatku jednoduché. Pamätám si, ako som si pri bežných veciach hovorila napr. umývam riad, teraz kráčam apod. Bez toho mi myseľ behala hore dolu – do minulosti, do budúcnosti, riešila starosti a nielen svoje. Až neskôr som sa naučila byť „ prítomná a zúčastnená“ toho, čo práve robím. Žiť tu a teraz je určitý spôsob meditácie a prináša tichú radosť.
Orgánové hodiny počas dňa: v čase od 11.00 do 13.00 hod. začína aktívne pracovať srdce. Nie je preto vhodné ho zaťažovať veľkým množstvom potravy, kávou, alkoholom alebo inými stimulantmi. Ideálny je krátky spánok alebo odpočinok, alebo len mierna fyzická aktivita (relaxačná prechádzka v prírode).
V lete a v horúcich mesiacoch je potrebné vyhýbať sa pobytu na slnku v týchto hodinách. Nie je vhodná ani sauna, horúci kúpeľ či sprcha.
Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy srdca
Chorobné stavy spojené s činnosťou srdca a s orgánmi či miestami, kadiaľ dráha prechádza : búšenie srdca, časté sčervenanie, nočné potenie a potenie pri akejkoľvek námahe, bledosť líc, dlaní a chodidiel, citlivosť na teplo a chlad, pocity sucha v hrdle, smäd, bolesti srdca, bolesti pod rebrami a na vnútornej strane rúk, stúpanie chladu do rúk, pocit horúčosti v dlaniach, žltnutie očného beľma.
Srdce ako najdôležitejší orgán tela je najviac chránené, a kým sa ochorenie prepracuje až k nemu, trvá to dlho. Ak však dlhé roky budeme porušovať prírodné pravidlá a narúšať prirodzenú rovnováhu, neskôr nás to všetko dobehne.
Psychické prejavy energetickej nerovnováhy srdca
Neschopnosť empatie, duševný nepokoj, citová labilita, nadmerné citové reakcie, hystéria, poruchy reči a neschopnosť komunikácie, poruchy pamäti, zábudlivosť, roztržitosť, poruchy spánku, desivé sny, poruchy správania, táravosť.
Tenké črevo
Je partnerským orgánom srdca, v ktorom sa odohráva vstrebávanie vitamínov a minerálnych látok. Spolupôsobí na imunitu organizmu.
Orgánové hodiny počas dňa: v čase od 13.00 do 15.00 hod. začína pracovať naplno tenké črevo; svoje maximum dosahuje okolo 14.00 hod. V tejto časovej perióde menej vnímame bolesť, preto je to vhodný čas napríklad na zubné zákroky.
Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy tenkého čreva
Bolesti v dutine ústnej – zubov a hornej čeľuste. Bolesti v krku, opuch pod bradou, bolesti na vonkajšej strane šije ramien a hlavy, opuchy na hlave, závraty a hučanie v ušiach, hluchota. Zožltnutie bielka, nutnosť zatvárať oči pri zaostrovaní zraku, opuch tváre, lámavá bolesť v nadlaktí a predlaktia, nevládnosť kĺbov, lakťov a ramien.
Cievne ochorenia a poruchy centrálneho nervového systému, neurasténie. Reumatické a iné ochorenia horných končatín. Bolesti v podbrušku, v pohlavných orgánoch a v bedrovej chrbtici, hnačky, zápcha, ochorenia dvanástnika. Bolesti svalov v priebehu dráhy. Vznik bradavíc.
Psychické prejavy energetickej nerovnováhy tenkého čreva
Smiech, priveľká radosť, schopnosť vidieť súvislosti, neschopnosť udržať sa v rovnovážnom stave – neradovať sa priveľmi z úspechu a neprepadnúť panike pri neúspechu.
Osrdcovník
PERIKARD, čiže OSRDCOVNÍK, je z fyziologického hľadiska väzivový obal, vak, v ktorom je uložené srdce. Funkciou perikardu je chrániť srdce pred vonkajšími vplyvmi.
Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy osrdcovníka:
Pocity horúčosti a potenie v dlaniach, sčervenanie tváre a zažltnutie očného beľma, bolesti na vnútornej strane predlaktia a v ohybe lakťa, silné búšenie srdca a iné problémy so srdcom, napr. prejavujúce sa pocitom plnosti či bolesti v hrudi, tiež môže byť zvýšená teplota.
Psychické prejavy energetickej nerovnováhy osrdcovníka
Toxické zaťaženie osrdcovníka spôsobuje okrem fyzických pocitov aj psychické, hlavne silný pocit strachu,
Varovným príznakom môže byť aj sklon k ustavičnému hlasitému a často bezdôvodnému smiechu, neustály duševný nepokoj, strata prirodzenej intuície.
Trojitý ohrievač
Trojitý ohrievač je len abstraktné označenie pre akési trojité riadiace centrum, ktoré má zodpovednosť za správny tok energie v celom tele.
Orgánové hodiny počas dňa: v čase od 21.00 do 23.00 hod. začína pracovať naplno trojitý ohrievač.
Podľa TČM poslaním trojitého ohrievača je viesť energiu prijatú dýchaním, jedlom a pitím, teda energiu absorbovanú naším žalúdkom a pľúcami. Z tohto prehľadu je teda zrejmé, že trojitý ohrievač ovplyvňuje funkcie všetkých orgánov v tele. Západná medicína ho občas prirovnáva k hormonálnemu regulátoru organizmu.
Fyzické prejavy energetickej nerovnováhy trojitého ohrievača
Nahluchlosť, tinnitus, bolesti za uchom a na vonkajšej strane ramena, bolesti v oblasti nad lakťom, bolesť lakťa a predlaktia, opuchy resp. bolesť v iným miestach prebiehajúceho meridiánu, bolesť vonkajšieho kútika oka, poruchy termoregulácie, napr. extrémne potenie, prípadne prílišná zimomravosť, (častý prípad ochorení je zachladený dolný ohrievač), bolestivý zápal hrdla, obehové ťažkosti, poruchy lymfatického toku, alergie, zadržiavanie tekutín, oslabenie imunity, neschopnosť používať prstenník, nedá sa tak dobre ohnúť ako ostatné prsty - je tuhý.
Psychické prejavy energetickej nerovnováhy trojitého ohrievača
Nedostatok empatie a ústretovosti voči druhým ľuďom, až priveľká starostlivosť iba o seba, prípadne len o svojich najbližších príbuzných. Harmónii trojitého ohrievača neprospieva, ak sa niekto nedokáže psychicky a fyzicky uvoľniť, oddychovať; je stále zapriahnutý v hektických aktivitách bez primeraného relaxu. Takýto dlhodobý štýl života trojitý žiarič nadmerne vyčerpáva (taktiež aj štítnu žľazu) . Harmonický trojitý ohrievač sa prejavuje v oblasti psychiky hlavne vyrovnanou, uvoľnenou, pokojnou mysľou.
Strava v lete
Farebnosť leta by sa mala odraziť aj v strave. Prevažuje to, čo je surové, čerstvé a očistné. Čerstvosť zaručuje nové doplnenie jinových substancií, ktoré sú z tela vyplavované v tomto období potením. Ľudia s ohňom v tele – nadbytok, by sa mali viacej chladiť a osviežovať pomocou surovej stravy. Chladnejšie typy – nedostatok ohňa, by mali radšej uprednostňovať stravu krátko povarenú, s menším podielom surovej zeleniny. Dopriať ba sme si mali listy a kvety. Polievky by nemali byť husté, ale mali by obsahovať viac vody.
Odporúčané potraviny: horký likér, koňak; ovčí syr, kozí syr, kozie mlieko; bazalka, saturejka, kakao, kurkuma, mak, oregano, červená paprika, majorán, tymian, jalovec; obilninová káva; amarant, quinoa, raž; žihľava, ľadový šalát; čaj všeobecne; pohánka; artičoky, čakanka, hlávkový šalát, rukola; baza, grapefruit, dula; pivo.
Čomu sa radšej vyhnúť: v lete je dobré sa vyhnúť dlho trvajúcim vývarom, hustým polievkam, odstrániť semienka a orechy. Obmedziť mäso a vyhnúť sa grilovanej zelenine aj mäsu, pretože grilovanie je jedna z najzahrievajúcejších potravín, čo v horúcom lete môže spôsobiť problémy srdcu. Obľúbené letné grilovačky bohato dopĺňajme čerstvou zeleninou a ovocím. Pozor na korenie, ktoré pridávame, najmä opatrne so zahrievajúcim korením ( chili, cesnak, karí, škorica ).
Vyhnúť sa máme aj príliš chladeným a ľadovým nápojom, je to extrémny šok pre žalúdok ( potrebuje teplo na trávenie) , ale aj obličky. Vhodná je teplá prevarená voda, aby sa organizmus zharmonizoval. Rovnako pomôže aj teplý čaj z mäty, z kukurice, či iný bylinkový čaj
Recepty
Elixír z bobulí na posilnenie krvi
Potrebujeme 50 g hrozienok, 30 g kustovnice čínskej. Varíme hrozienka a plody kustovnice vo vode tak dlho, až vznikne hustá polievka. Plody prelejeme dvomi šálkami vody, podľa potreby pridáme ešte trochu vody. Polievku pijeme večer pred spaním. Kúru opakujeme min. 10 dní.
Účinok: Dodáva novú silu pri pocitoch „ vyhorenia“, pri zlom spánku, slabosti zraku a pocitoch suchosti.
Nápoj z datlí na posilnenie srdca
Namočíme 150 g Semien Ziziphi, 30g Radix Glycyrrhizae praeparatae, 100 g Rhizoma Anemarrhenae, 50g Poria Cocos na 30 min. do 2 litrov vody a ďalších 30 min. ich povaríme. Precedíme a znova byliny povaríme v trochu menšom množstve vody. Obidva čaje zlejeme dohromady a potom ich uložíme na chladné miesto. Tri krát denne vždy po jedle si ohrejeme trochu čaju a vypijeme.
Účinok: vyživuje krv v oblasti srdca. Hovorí sa, že duša Šen sa v noci ukrýva v krvi v srdečnej krajine. Pokiaľ je krvi nedostatok, duša nie je v pokoji.
Cícerové placky s cviklou
Potrebujeme: 300 g uvareného cíceru (ochuteného soľou), 200 g Hrašky pikant, 4 pl nasekanej čerstvej pažitky, 1 čl kari korenia, ½ čl morskej sol, kokosový tuk na vyprážanie
Uvarený cícer si rozmixujeme alebo pomelieme na hustejšiu kašu. Pridáme pažítku, morskú soľ a postupne zahusťujeme hraškou, až nám vznikne hustá zmes, z ktorej vytvoríme placky. Na panvici rozpustíme kokosový tuk a do horúceho tuku, postupne kladieme placky. Vyprážame do ružova z oboch strán.
V prípade, že by sa placky rozpadávali, zahustíme ich ešte hraškou. Podávame ich so šalátom z nastrúhanej cvikle, nasekanej púpavy a s umeoctom.
Účinok: podporuje srdce a tenké črevo.
Kukuričné špagety so šampiňónmi
Potrebujeme: 300g šampiňónov, 3 ks červenej cibule, 2 PL sezamového oleja, 200 ml BIO ryžovej smotany, 100 ml kečupu bez cukru1 čl kari korenia½ čl morskej soli, Tamari omáčka, instantná kukuričná kaša
Cibuľu nakrájanú na malé kúsky opražíme na sezamovom oleji. Pridáme na plátky nakrájané šampiňóny, kari korenie, soľ, 2dcl filtrovanej vody a dusíme to spolu cca 10 minút.
Na záver pridáme ryžovú smotanu, kečup a všetko zahustíme kukuričnou kašou.
Omáčku podľa potreby dochutíme Tamari omáčkou a podávame ju s uvarenými špagetami a sezónnym šalátom.
Účinok: podporuje srdce a tenké črevo
Lahodná červená šošovica
Červenú šošovicu dáme variť v pomere 1:3 s riasou Wakame a varíme 15 minút.
Potom pridáme do nej soľ, garam masala, majoránku a na sezamovou oleji do sklovita opraženú cibuľu. Na záver podľa potreby dochutíme Tamari omáčkou.
Podávame s uvarenou pohánkou a zeleninovým šalátom z čínskej kapusty (ochutenej jablkovým octom).
Účinok: srdce a tenké črevo.
Melónový kokteil
Melón a štipku mletej škorice rozmixujeme v nádobe a ozdobíme mätou.
Účinok: posilňuje srdce a má ochladzujúci účinok, vhodný aj pri úpaloch.
Srdečná pohánka
Potrebujeme: 200 g nelúpanej pohánky, 1 konzerva BIO kukurice, 1 väčšia cvikla, majoránka, morská riasa Arame, štipka morskej soli, 1 veľká cibuľa, 1 PL sézamového oleja
Pohánku varíme so soľou a riasou 20 minút v pomere 1:3. Cibuľu orestujeme na panvičke do sklovita, pridáme nastrúhanú cvikľu, majoránku a restujeme 5 minút.
Do panvice pridáme uvarenú pohánku, kukuricu a dobre premiešame. Pre výraznejšiu chuť môžeme pridať nastrúhaný údený Tempeh.
Účinok: podporuje srdce, tenké črevo.
Rýchle pickles
Akúkoľvek nakrájanú zeleninu nakrájame na plátky či tenké kolieska a miesto soli ju
premiešame s umeoctom. Necháme zaťaženú kvasiť niekoľko hodín.
Účinok: Príjemne ochladzuje, produkuje enzýmy. Nesolíme soľou, pretože by zaťažila obličky.
Cviklová polievka s kozím syrom a rukolou
Potrebujeme: 2 až 3 cvikly, 1 cibuľa, slnečnicový olej, sójová smotana, soľ, čerstvá rukola, kozí syr, voda
Na oleji osmažíme cibuľu, nakrátko pridáme nakrájanú cviklu, zalejeme vodou, jemne osolíme a varíme asi 15 minút. Po vychladnutí rozmixujeme, pridáme sójovú smotanu a opäť privedieme do varu, ale už len na krátko, aby sa cvikla prepojila so smotanou. Podávame posypané kozím syrom a čerstvou rukolou.
Účinok: Doplňuje krv, podporuje srdce a slezinu-slinivku. Cvikla, cibuľa a slnečnicový olej zahrievajú, takže táto polievka sa hodí viac na chladnejšie letné dni.
Ochladzujúci ryžový pokrm s grapefruitom
Potrebujeme: guľatá ryža, lieskové orechy, hrozienka, šťava z agávy, jogurt, grapefruit, maslo
Prepláchnutú ryžu uvaríme so štipkou soli v pomere 1 : 2 spolu s cez noc namočenými hrozienkami a nasekanými orechmi. Po dovarení vmiešame trošku agávovej šťavy, pridáme jogurt, nadrobno nakrájaný grapefruit a zamiešame. Podávame s kúskom masla alebo kokosovým olejom.
Účinok: Osviežujúce, vytvára šťavy, vedie čchi nadol.
Krémový dezert z tofu
Potrebujeme: 2 ks bieleho tofu, štipka morskej soli, mletá škorica podľa chuti, 100 g sušených hrozienok (alebo iného sušeného ovocia – brusnice, marhule, datle, figy, moruša a pod.), ryžový alebo javorový sirup, 2 až 3 PL sójovej smotany, voda, čistý kakaový alebo karobový prášok. Kakao možno nahradiť aj melasou zmiešanou so sezamovou pastou tahini.
Sušené ovocie vopred namočíme. Zmiešame vodu a sirup a 2/3 tohto nálevu dáme do hrnca, pridáme tofu rozdrobené na malé kúsočky, štipku soli, namočené ovocie a škoricu. Povaríme 8 asi 5 minút na slabom ohni. Po vychladnutí rozmixujeme, počas mixovania postupne pridávame zvyšok nálevu a sójovú smotanu.
Rozmixovaním dostaneme jemný krém, ktorý podávame v miskách ozdobený čerstvou mätou alebo inými bylinkami, prípadne jedlými kvetmi. Podľa potreby môžeme ešte dochutiť a zároveň ozdobiť ryžovým alebo javorovým sirupom, prípadne čistým kakaovým práškom.
Účinok: Ľahko ochladzuje v teplých dňoch, podporuje slezinu-slinivku, srdce, vytvára šťavy.
Ochladzujúce fazuľky mungo s tofu
Potrebujeme: údené tofu alebo tofu s morskými riasami, 3 rajčiny, soľ, cibuľa, majoránka, olej, trochu naklíčené fazuľky mungo
Rajčiny vložíme do vriacej vody a necháme ich spariť, potom ich vložíme do studenej vody. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme na malé kocky pokrájané tofu, spoločne krátko osmažíme. Pridáme rajčiny, ktoré sme medzi tým zbavili šupky, majoránku a mungo, osolíme. Dusíme zo 15 minút, občas zamiešame, v prípade potreby prilievame vodu.
Šupka z munga je dosť ťažko stráviteľná, ideálne je, ak ju po dovarení odstránime.
Účinok: Ochladzuje.
Mätový čaj
Potrebujeme: 2 dl vody, 2 až 5 lístkov čerstvej mäty
Do pohára zalejeme mätu horúcou vodou a necháme vylúhovať 3 až 5 minút.
Účinok: Vyháňa teplo z tela, čistí a ochladzuje pečeň.
Melón na slano
V Ázii je populárny melón s himalájskou alebo čiernou soľou. Konzumuje sa na doplnenie 9 chýbajúcich minerálov a stopových prvkov, ktoré v lete vypotíme. Samozrejme, použitie soli musí mať mieru nielen pre chuť, ale aj pre nežiaduci nadbytok soli.
Účinok: Posilňuje srdce a tenké črevo, má ochladzujúci účinok, doplňuje čchi.
Záver
Tradičná čínska medicína sa elementom ohňa a srdcom zaoberá oveľa podrobnejšie. V článku som sa snažila podať len základné informácie, ktoré ma zaujali a ktoré nám môžu pomôcť prežiť zimu v zdraví a pohode.
Veľmi mi pomohla kniha Tao – cesta ku Zdraviu, v ktorej nájdete mnohé odpovede a podrobnejšie informácie ohľadom starostlivosti o zdravie. Opierala som sa aj o rôzne. články na internete
Ako pracovať s negatívnymi pocitmi sa dozviete v knihe Vladimíra Jelínka : „Jak zvládat emoce pomocí obrazů živlů“. Autor v knihe pracuje so základnými živlami čínskej medicíny (oheň, voda, drevo, zem, kov). Pomocou vizualizácie týchto živlov a výtvarného umenia nás učí ako so svojimi emóciami pracovať na najhlbšej úrovni ľudskej duše.
Táto zaujímavá kniha je síce momentálne vypredaná, ale môžete si ju kúpiť ako E-knihu, čím aj ušetríte. Je to skvelý manuál pre aktívneho človeka rovnako ako Akadémia integrálnej Zdravovedy, z ktorej som tiež pri tvorbe článku čerpala.
Zaujalo ma aj video Rostislava Němca, v ktorom naozaj zaujímavo hovorí o problémoch so srdcom, ako sa prejavujú a ako ich liečiť.
S láskou
Annka