Kávičkujete? Káva je jedným z najrozšírenejších nápojov na celom svete. Keďže káva obsahuje stimulant Kofeín, pitie kávy sa všeobecne považuje za súčasť nezdravého životného štýlu.
Možno ste práve vy, jedným z milióna ľudí, ktorí si každý deň doprajú šálku rannej kávy, aby sa správne "nakopli" . Možno si kávičku radšej vychutnáte s kolegami počas pracovnej prestávky alebo v útulnej kaviarni po pracovnej dobe. A možno ste typ kávičkára, ktorý uprednostňuje tieto lahodné dúšky až večer, ako relax po namáhavom dni.
Káva vonia ako čerstvo pomleté nebo
Či už si dáte jednu šálku kávy denne alebo niekoľko, nie ste sami v tejto rutine, kde je šálka kávy nielen príjemným, ale často aj nevyhnutným štartom dňa.
Milovníkom kávy odľahne
Káva je naozaj mimoriadne populárna pre milióny ľudí, ale vždy tu boli aj sú, určité obavy a nejasnosti , či tento kávový zvyk má alebo nemá, pozitívny dopad na naše zdravie.
Napríklad pre jeho vysoký obsah kofeínu a jeho status ako povzbudzujúceho prostriedku, ktorý sa môže stať pri nadmernej konzumácii návykovým.
Aké sú teda prínosy pravidelnej konzumácie kávy ? Môže KÁVA predĺžiť život?
Napriek všetkým diskusiám je káva už dávnejšie spojená s dlhším životom a lepším zdravotným stavom. Nová a rozsiahla štúdia uskutočnená vo Veľkej Británii však pravdepodobne prelomila niektoré vážne obavy meraním faktora, ktorý doteraz nebol konkrétne posúdený : vzťah medzi spotrebou kávy a dlhovekosťou.
Čierna ako diabol, horúca ako peklo, čistá ako anjel a sladká ako láska
Štúdia, ktorú vypracovali výskumníci z U.S. National Cancer Institute a Northwestern Universitys s použitím údajov z UK Biobank, merala úmrtnosť obrovskej študijnej skupiny s viac ako 500 000 osobami z rôznych krajín a v priebehu 10 rokov.
Výskumníci analyzovali počet šálok kávy, ktoré skúmané osoby spotrebovali v priemere každý deň s ne-konzumentami kávy ako referenčnej skupiny. Rovnako skúmali " modifikáciu potenciálneho účinku kofeínu na metabolizmus", teda schopnosť organizmu „metabolizovať“ , spracovať kofeín, ako aj rýchlosť tohto procesu.
Káva a dlhovekosť
Najzaujímavejšou súčasťou ich zistení bolo, že osoby, ktoré pili 8 šálok kávy denne, mali najpozitívnejšie výsledky. ( Väčšina zdrojov neodporúča viac ako 400 mg kofeínu denne, čo napr. už šesť šálok kávy prekročí približne dvojnásobne! )
Tu vraj začína pôsobiť faktor metabolizmu kofeínu . Tí, ktorí mali vyššiu kofeínovú "toleranciu" (t.j rýchlejšie spracúvajú kofeín) mali tendenciu piť denne oveľa viac kávy, a preto nielen získali viac prirodzených prínosov pre zdravie, ale mali najnižšie riziko smrti v akejkoľvek skupine, ktorá sa výskumu zúčastnila.
Pri našom kávičkárení, by sme si mali byť vedomí osobnej tolerancie na kofeín a dbať na to, aby sme to neprehnali so smotanou alebo cukrom. Vraj sa môžeme ukľudniť a nemusíme zápasiť s pocitom viny.
Neviem, čo by na to povedali iní odborníci, lebo názorov aj štúdií je naozaj veľa a je naozaj ťažké sa v nich orientovať.
Najväčšiu láskavosť pre seba a svoje Zdravie urobíme asi vtedy, ak si s každým dúškom kávy alebo čaju užívame každý deň. A ak si pridáme do obľúbeného nápoja miesto kociek cukru, kocky Radosti , deň bude dokonalý.
Anka