Jedlá z jabĺk sú zdravé, plné vitamínov a celkom rýchle na prípravu. Zásobia telo energiou aj zasýtia. Účinky a obsah vitamínov blahodarne pôsobia na ľudský organizmus a dokážu si poradiť aj s rôznymi zdravotnými ťažkosťami.
Jablkové dobroty na chladné dni
Jablká sú jedným z najpopulárnejších plodov na svete. Dajú sa využiť v teplej i studenej kuchyni. Chutia sladko a neohrozia našu líniu.
Sú zdravé, majú veľa živín, napr. vitamíny C a B-komplex (skupina ôsmich vitamínov - B1, B2, B3, B5, B6, B9 a B12 - pozn. red.), antioxidanty, minerály a pomáhajú nám s trávením. Zásobia nás energiou a celkom dobre zasýtia. Blahodarne pôsobia na náš organizmus a účinne si poradia aj s rôznymi zdravotnými ťažkosťami.
Pripravujú sa často v kombinácii so škoricou, ktorej vôňa dotvára skvelú chuť. Navyše aj škorica podporuje trávenie, pretože zrýchli váš metabolizmus, už malé množstvo zaženie chuť na sladké a udrží vaše telo fit. Jablko a škorica sú napríklad výbornou dvojicou podporujúcou detox.
Moje obľúbené recepty s jablkom sú lahodné a hlavne rýchle. Obohatia nás o vitamíny a chuťovým pohárikom dodajú parádny zážitok.
Jablkové knedličky
Celozrnné jablkové knedličky sú lahodné a zdravé. Nezaťažia našu štíhlu líniu, pretože spolu s celozrnnou múkou vytvoria jablká chutné, sladké hlavné jedlo plné vlákniny.
Čo na to:
500 g jabĺk, 160 hrubej múky, štipka škorice, citrónová kôra.
POSTUP PRÍPRAVY
Suroviny zamiešame a necháme 2 hodiny odstáť v chladničke, kým nám múka napučí. Potom pridáme 1 vajce a premiešame. Urobíme guľôčky, ktoré obalíme v hladkej múke. Varíme vo vriacej vode 5 minút. Z jednej dávky ich vyjde asi 20, ja som urobila z dvojitej, nech je dosť pre všetkých.
Keď sú jablká veľmi šťavnaté, zahustíme jemnými ovsenými vločkami alebo strúhankou. Podávať ich môžete napríklad posypané mletými orechmi, s makom, strúhankou alebo tvarohom.
Pečené jablká
Ďalšia chutná maškrta, ktorou očaríme nečakaných hostí. Do prípravy tejto dobroty ich môžeme kľudne zapojiť.
Pečené jablká s tvarohom
Vynikajúca pochúťka pre tých, ktorým nevadí kombinácia jabĺk so smotanou a tvarohom.
Jablkovo-škoricová voda
Zlepšiť metabolizmus prirodzenou cestou si môžeme práve týmto jednoduchým nápojom. Je ľahký na prípravu a má mnoho ďalších úžasných výhod:
- Znižuje vašu chuť k jedlu
- Zlepšuje imunitný systém
- Reguluje krvný tlak
- Zlepšuje zdravie srdca
- Znižuje hladinu cholesterolu
- Znižuje príznaky alergie
- Môže slúžiť ako detox
Tento nápoj obsahuje menej ako 10 kalórií v jednej dávke.
Ako na to:
Jablká natenko nakrájame a dáme do džbánu. Pridáme jednu alebo dve škoricové tyčinky a naplníme džbán vodou. Džbán budeme môcť dopĺňať vodou ešte 3 až 4 krát predtým, než bude potrebné vymeniť jablko. Môžete vypiť jeden pohár pred každým jedlom. Uchovávame tento nápoj v chladničke, ale nie viac ako 3 dni.
Jablkový čaj
Ak nám z hore uvedených receptov zostanú jablkové šupky, určite ich nevyhadzujme. Povarme ich vo vode a máme vynikajúci čaj, ktorý chutí skvelo aj studený.
Jablkový čaj má veľa pozitívnych účinkov nielen na naše zdravie, ale aj krásu. Pomáha pri liečbe reumatizmu, pri problémoch s pečeňou a ľadvinami, tiež upokojuje.