V poslednej dobe všetci čoraz viac vyhľadávame zdravšie potraviny, Bio produkty a výrobky v lepšej kvalite, ako nám ponúkajú supermarkety. Podobne je to aj s varením či pečením. Zdravé cukrovinky bez výčitiek sa stali jednoducho IN.
Nemusíme byť chorí a nemusíme trpieť ani nadváhou, aby sme našli radosť v pečení a konzumácii zdravšej alternatívy keksov a trebárs aj vianočných koláčikov.
Vždy som bola na sladké, dnes už viem, čo som si tým nahrádzala, ale faktom zostáva, že kúsok sladkého ku káve alebo čaju patrí u mňa stále k dokonalej pohode a dobrému pocitu.
Zdravé pečenie
"Skúsim nahradiť bielu múku špaldovou" povedala som si pred rokmi. Po vysadení bielej múky ma ako prvé prestala páliť záha, a po druhé prírastok na váhe po vianočných sviatkoch bol zanedbateľný. Tak som pri špaldovej múke zostala, používam ju na varenie a aj pečenie, ale jedlá už žiadnou múkou nazahusťujem.
Mlieko v receptoch (napr. aj v palacinkách) nahrádzam vodou a miesto cukru pridám trstinový cukor, med alebo dám cukru o polovicu menej. Koláčom tieto zmeny nikdy neublížili. Možností je naozaj veľa, na internete nájdete kopec skvelých nápadov a dokonalých receptov, treba len skúšať.
Najviac na týchto koláčikoch asi chutí dobrý pocit , že je to niečo zdravšie a môžeme si dopriať bez výčitiek.
Dnes mi kamarátka Dáša poslala nový recept, skvelé Ovsené perníkové koláčiky, na ktorých si pochutnáte s Radosťou a bez výčitiek.
Nedalo mi a hneď som ich musela vyskúšať. Celá príprava trvá niekoľko minút, ale cesto musí byť vláčne, aby sa dobre spájalo a dali sa tvoriť najskôr guličky a potom koláčiky. Treba sa s ním pohrať a v prípade potreby pridať ešte maslo aj vodu.
Čo na to:
300 g špaldovej polohrubej múky
200 g ovsených vločiek
160 g strúhaného kokosu
150 g trstinového kryštálového cukru
150 g rastlinného masla (alebo kokosový olej)
50 g medu
1 KL sódy bicarbóny
2 PL perníkového korenia
2 - 4 PL vody
Ako na to:
Všetky sypké ingrediencie - múku, vločky, cukor, strúhaný kokos, sódu a perníkové korenie, zmiešame. Pridáme roztopené maslo, med a vodu.
Dobre premiesime a v prípade potreby ešte pridáme vodu a maslo. Keď je hmota vláčna a dobre spolu drží, robíme malé asi 3 cm guličky, ktoré roztlačíme na asi 5 mm hrubé kolieska.
Na pripravený plech, vystlaný papierom na pečenie, ukladáme kolieska, ktoré zdobíme orechom, kokosom, brusnicami alebo slivkovým lekvárom s orechom.
Pečieme asi 20 min pri 150 C. Koláčiky sa môžu zdať po tejto dobe pečenia krehké a málo upečené, ale je to v poriadku, neskôr budú mäkké a dobré.
Dobrú chuť!
Annka