Zdravé nepečené drobnosti na sviatok aj piatok. Sú ideálne na rôzne príležitosti, ako milá pozornosť, na pohostenie ku kávičke, či na vianočný stôl. Rada sa nimi dobíjam aj na turistike, rýchlo zasýtia a uspokoja aj chuťové bunky.
Mám dobrého kamaráta, ktorého sem-tam poteším nejakou mlsnotou. Sľúbila som mu, že na Vianoce mu urobím nejaké zdravšie dobroty. Napadli ma nepečené guličky, ktoré sa dajú urobiť na rôzny spôsob. Receptov je na nete veľa, niektoré som vyskúšala a tie najlepšie si môžete vychutnať so mnou.
Ďatľové guľky
Ďatle patria k Vianociam, dajú sa jesť aj bez výčitiek a prilepených kíl navyše. Sú hotové za desať minút, bez pečenia, bez pridaného cukru, bez lepku a hlavne bez námahy.
Ďatle obsahujú veľa vlákniny a sú silným antioxidantom, sú bohaté na vitamíny B1, B2, B3, a tiež vitamín A a C. Vďaka minerálom ako je magnézium, selén a meď sú vynikajúcim prostriedkom proti osteoporóze.
Ďatľové guľky sú sladké a voňavé, ako Vianoce. Pridávam dva recepty, v podstate si môžete pridať prísady aké chcete, všetko bude správne a dobré.
Čo na to:
- 200g ďatlí ( alebo fíg)
- 250g ovsených vločiek
- 100g orechov (ľubovoľných)
- 4 PL strúhaného kokosu
- 2-3 PL kakaa
- 2 PL ďatľového sirupu (prípadne medu - ovplyvní to však výslednú chuť)
- voda podľa potreby
- kokos na obalenie
Ďatľové guľky len z troch prísad
Čo na to:
- 100 g ďatlí
- 1 hrnček strúhaného kokosu
- hrsť vlašských orechov
Ako na to:
Guľky zo sušených sliviek
Aj tieto guľky sú vynikajúce a celkom zdravé. Obsahujú veľa vápnika, ktorý priaznivo pôsobí na kosti. Ich konzumáciou pomôžeme tráveniu a dodáme telu veľa vitamínov a minerálnych látok. Naviac chilli nás v chladnom období príjemne zahreje, len pozor, deťom spravte extra guľky bez chilli.
Čo na to:
- 1 balíček sušených sliviek
- 1 PL kokosového oleja
- 150 g nastrúhaného kokosu
- 100 g mletých orechov
- 1PL medu
- 1 ČL chilli
- trochu teplej vody ak bude treba
Ako na to:
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme v kuchynskom robote alebo ponorným mixérom. Miesto vody som pridala 1 PL slivkového lekváru, prišlo mi to chutnejšie, ale je to na vás. S vodou to bude zdravšie. Zo vzniknutej hmoty tvarujeme guľky, ktoré následne obalíme v kokose alebo orechoch. Guľky uložíme na niekoľko hodín, najlepšie cez noc do chladničky.
Gaštanové guľky I
Kto má rád gaštanové pyré, tak mu budú určite chutiť aj tieto guľky. Recept je jednoduchý a rýchly, ale Pozor, nie je to až tak zdravé akoby sa nám zdralo. Mrazené pyré obsahuje 70 % gaštanov, cukor a rumovú a vanilkovú arómy. Vraj zvyšných 30 % tvorí fazuľa alebo bôby kvôli podobnej chuti, aj keď to tam nie je zrovna uvedené.
Pyré sa dá urobiť aj doma, v tom prípade, by guľky vyrobené z domáceho pyré boli úplne o inom. V každom prípade, ak máme radi gaštanové koláčiky a nepreháňame to, nič sa nestane, ak si z nich sem-tam a láskou, doprajeme.
Čo na to:
500 g mrazené gaštanové pyré
150 g pomleté špaldové piškóty
100 g alebo 8 lyžíc javorového sirupu či medu
125 g kokosový olej (maslo)
pár kvapiek vanilkového extraktu
Ako na to:
Gaštanové pyré necháme rozmraziť a maslo trochu zmäknúť. Pri použití tekutého sladidla pridáme do misy o trochu viac piškót na zahustenie. Potom spojíme všetky ingrediencie dohromady, poriadne premiesime a tvarujeme guľôčky. Guľky ľahko ozdobíme kvapkou horkej čokolády alebo mandľami, či orechmi. Z polovičnej dávky mi vyšlo 24 guliek, medu som dala menej, asi len 3 PL. Sú skvelé na pohostenie aj ako malá Vianočná pozornosť.
Podobný recept:
Gaštanové guľky II
Čo na to:
- 500 g mrazeného gaštanového pyré (čerstvé gaštanové pyré)
- 1/3 pohára (250 ml) pomletých ovsených vločiek (môžeme zvoliť aj piškóty)
- 80 g nasekanej tmavej čokolády
- med (podľa chuti)
- 3 polievkové lyžice rumu (podľa chuti, nemusí byť)
- na polevu: 70 g kvalitnej čokolády, 1 polievková lyžica kokosového oleja
- na dozdobenie: pomleté alebo nasekané oriešky (mandle), cukrové perličky
Ako na to:
Všetko spolu spojíme, premiesime a vytvarujeme guľky ako v predchádzajúcom recepte. Ozdobíme čokoládovou polevou, orechmi alebo obalíme v kokosovej múčke, mletých orechoch... Uložíme do farebných košíčkov a opäť dáme na chladné miesto.
Všetky recepty som vyskúšala, každý je dobrý a príprava zaberie naozaj minimum času. Skvelá mňamka na piatok aj svietok. Dobrú chuť!
Annka