Zdravé či nezdravé. Neustále sa stretávame s informáciami, ktoré nám podsúvajú zaručene zdravé jedlá, pritom ide viac o reklamu a jesť by sme ich nemali.
Jestvuje celý rad jedál, ktoré sa proklamujú ako zdravé, avšak pri hlbšom preštudovaní problematiky dospejeme k záveru, že neraz ide len o ničím nepodloženú reklamu, ktorá stojí na lživých a hlinených nohách. Ktoré pochutiny patria do tzv. skupiny pseudo-zdravých? Tu je ich (skrátený) zoznam:
1)Ovocné šťavy. Väčšina z nich je pasterizovaná, čo z princípu znižuje ich benefity pre organizmus človeka. Čo je však podstatnejšie je fakt, že šťava zbavená vlákniny predstavuje pre náš pankreas obrovskú nálož fruktózy, ktorej množstvo by sme pri konzumácii ovocia v celistvom stave asi neprijali, keďže v odštavenej podobe sme schopní do seba dostať viac než tzv. celistvej.
Ovocné šťavy majú tendenciu rozhádzať krvný cukor, preťažovať slinivku brušnú, spôsobovať hypoglykemické šoky, hnačku, naviac chýbajúca rozpustná vláknina nemôže poslúžiť ako potrava pre prospešné črevné mikróby.
2)Sójový proteín. Niet bio-obchodu, kde by sa na Vás nevalila sója. Jej jediná vhodná podoba sú však len nasledovné varianty: tempeh, natto, misso. Teda fermentované verzie, keďže kvasný proces do istej miery neutralizuje škodlivé antinu-trienty v sóji. Tie totiž pôsobia prozápalovo a bránia vstrebávaniu mnohých minerálov a živín z potravy.
Problémy so sójovým proteínom sú prinajmenšom dva. Väčšina sóje (obzvlášť tá z USA) je geneticky modifikovaná, po druhé, väčšina ľudskej populácie nie je vyzbrojená enzýmom na jeho natrávenie, podobne ako je tomu pri laktóze u mlieka. Konzumácia nefermentovanej sóje krok za krokom dláždi cestu k najrôznejším disharmóniám v tele, napr. k hypofunkcii štítnej žlazy, zápalu močových ciest, zápalu nosových dutín, hormonálnym nerovnováham, endometrióze a iným...
3)Chované ryby (patrí sem i obľúbený losos). Žiaľ ryby, ktoré kúpite v supermarkete, sú takmer bez výnimky z rôznych chovných staníc, kde sú kŕmené geneticky modifikovanými krmivami, naviac ich obsah dioxínov je rádovo vyšší než u rýb z voľného odchytu. Preto by ste ich mali na svojom tanieri obmedzovať.
4)Konvenčné mäso. Na pultoch potravín nájdete takmer bez výnimky len také mäso, ktoré je zo zvierat, ktoré sú kŕmené zrnom, tzv. grass-fed (kŕmené trávou) je skôr výnimka. Daná skutočnosť prispieva k tomu, že mäso je menej kvalitné, neraz plné pesticídov a a prozápalových faktorov.
5) Margaríny napriek najrôznejším proklamáciám sú napr. oproti nepasterizovanému maslu chudobné na zdravie prospešné saturované tuky, preto by sa vo vašom jedálničku nemali nachádzať.
6)Ďalšou zastávkou sú rastlinné tuky, ktoré okrem olivového a kokosového, sú buď hydrogenizované alebo z geneticky modifikovaných zdrojov, preto je dobré sa im oblúkom vyhýbať.
7)Umelé sladidlá sú kapitola sama osebe. Ich negatívny efekt je predovšetkým v tom, že sú neraz neurotoxické, resp. prispievajú k narušovaniu črevnej mikroflóry, čo má za následok celý rad disharmónií v organizme.
8)Konvenčné mlieko je žiaľ ďalšia potravina, ktorá sa na míle vzdialila od prospešnej pochutiny. Jej tepelné spracovanie spôsobuje ničenie v ňom prítomných prospešných enzýmov, čo spôsobuje, že sa z mlieka stáva ťažko strávitelna potrava pre takmer každého vedúca k zahlieňovaniu a k alergickým reakciám.
Žiaľ stav na trhu dostupných potravín je žalostný, preto je na mieste hľadať v alternatívnych zdrojoch, prípadne navyšovať svoju vlastnú potravinovú sebestačnosť.
Mgr. Fr.Nagy Integrálne Zdravoveda